top of page
Image by Maria Kourtesi

Grekland

Syros

Upptäck Syros

Syros anses vara Cykladernas administrativa centrum och Ermoupolis (by på Syros) är ögruppens huvudstad. Trots sin relativt stora befolkning på över 20 000 invånare är ön ganska liten, något mindre än Mykonos. Ön besöks framförallt av grekiska turister, men det är även många utländska turister som varje år hittar till ön.

Syros drone.png

Karta Syros

Bemötandet från öborna är vänligt och välkomnande, man bemöts mer som en öbo än som turist. Förmodligen beror det på att man på Syros inte är lika beroende av turister som på många av grannöarna. Besöker man Syros besöker man Grekland, till skillnad från exempelvis Mykonos och Paros där turismen dominerar betydligt mer. På Syros är skyltarna på grekiska och på kaféerna sitter ortsbefolkningen och diskuterar och spelar schack. Man hör grekisk musik, äter grekisk mat och läser grekiska tidningar.

shutterstock_656113876_SYROS.jpeg

Syros erbjuder en salig blandning av det traditionella och moderna Grekland. Hamnen ligger i Ermoupolis (bild ovan), som också är navet på Syros. Kaféer och restauranger finns det gott om, inte minst precis vid vattnet. Slå dig ner på en av uteserveringarna och njut av miljön. För dig som vill åt mer traditionell grekisk mat rekommenderas man promenera en bit in i staden, det är där de lokala guldgruvorna gömmer sig. Det finns också flertalet Gyros-ställen för en billig peng för dig som vill åt en enkel lunch. Staden innehåller många häftiga platser som en stor kyrka, en fotbollsplan mitt i bergen, pittoreska små torg och inte minst vackra utsiktsplatser. Ön är dock inte större än att du hinner med att uppleva den på 1-2 dagar om du skulle vilja.

Syros moppe2.png
Syros moppe.png

Vill man ta sig runt på ön är det väldigt simpelt, och billigt, att hyra mopeder. Men, hitta rätt ställe. Priset kan variera enormt. Betala inte mer än några hundralappar för en dag. Med moped kommer du runt hela ön och kan besöka många vackra platser.

Syros vatten.jpeg
Syros gummibåt.png
IMG_0143 2.JPG
Syros vatten2.png
bottom of page