top of page

Upptäck Kroatien

_edited_edited_edited_edited.jpg

BASER 5

SÄSONG APRIL-OKTOBER

BÅTAR 73

Den kroatiska kusten är ett paradis för seglare. Adriatiska havet är djupt och har underbart kristallklart vatten. Det finns väldigt få grund, vilket gör seglingen simpel. Det finns ett 40-tal marinor i Kroatien, både privatägda och så kallade "ACI-marinor". I Kroatien lägger man till med aktern mot bryggan. På ACI-marinorna finns det personal som tydligt visar vart man skall ligga och hjälper till så anläggningen ska bli så smidig som möjligt.

croatia-1473277_1920.jpg

Den kroatiska skärgården bjuder på ett tusental öar med varierande natur. Höga berg, gröna lummiga pinjeskogar och gamla medeltida städer och byar. Många öar har fina vikar som är suveräna att ankra i en stund för snorkling bland färgglada fiskar och sjögurkor. Du ser botten klart även på flera meter djupt vatten. Väl ute till havs finns goda chanser att få se delfiner som leker i det turkosblå vattnet.


​Vanligtvis ligger vindstyrkorna på ca 4-5 m/sekund på förmiddagen och ökar sedan ett par sekundmeter fram på dagen för att sedan avta igen. Den vind man ska ha koll på är Bora. Boravinden blåser starkt nordost från inlandet ut mot kusten. Det är klokt att lägga till i en hamn och njuta av vad hamnstäderna har att erbjuda under tiden Bora blåser. 

Den bästa säsongen för segling i Kroatien är tidig sommar, med goda vindar i maj och juni. Juli och augusti blir det varmare med lätta vindar, idealiskt för de som vill ha avkopplande segling. September är som svensk sommar.

dubrovnik-512798_1920.jpg
island-3526317_1920.jpg

Adriatiska havet

Adriatiska havet är är en stor bukt mellan Italien på västra sidan och balkan på den östra. Kroatien, Montenegro, Albanien, Slovenien och Bosnien Hercegovina är länder som alla gränsar till Adriatiska havet. Kroatiens större hamnstäder längs med havet är Rijeka, Pula, Zadar, Sibenik, Split samt Dubrovnik.

Adriatiska havet döptes efter Adria, en stad som förr var en hamn på italienska kusten, men som idag ligger 38 kilometer inåt land. Detta är en följd av olika geologiska krafter som orsakar konstant höjning av den norra kusten och en konstant sänkning av sydkusten. 

 

Kroatiens kust karaktäriseras av berg, klippor och mängder av öar, medans Italiens kust är plattare och präglas av laguner och våtmarker.  Adriatiska havet är 783 km långt med en medelbredd på 160 km. Det är mycket salt men rikt på fisk och skaldjur. Sardiner, hummer och tonfisk är vanlig fångst. Normalt sett är Adriatiska havet rent och klart men i områdena i norr förekommer en del algblomning.

Våra baser

Chartertyper Kroatien

segling

Utan skeppare

För dig som vill vara din egen kapten på båten. Att segla utan skeppare är vårt mest populära alternativ.  Tidigare erfarenhet krävs.

Young man sailing yacht steering wheel v

Med skeppare

För dig som vill luta dig tillbaka och lämna över ansvaret till experten. Att segla med skeppare kräver ingen tidigare erfarenhet.

Image by Lux Charters

Med besättning

För dig som vill ha en så lyxig tillvaro som möjligt. Detta alternativ finns bara på några destinationer. Ingen tidigare erfarenhet krävs.

När du bokar en av våra båtar hjälper vi dig naturligtvis ta fram ruttförslag utefter just era önskemål. Vi tipsar om öar, platser, restauranger och sevärdheter och hjälper dig från tanke till verklighet.

UPPLEV

Kontakta oss för mer info / offert
arrow&v

Tack för ditt meddelande, vi hör av oss så snabbt vi bara kan! 

bottom of page